Probabil fiecare dintre noi isi aminteste de colegul acela care era tinta glumelor sau chiar a unor "mici agresiuni" din partea celorlalti. Multi poate chiar au fost acea persoana. Adesea ignorate, aceste situatii fac ca pentru 10% din elevii din Arad scoala sa fie vazuta ca un mediu nesigur, ei resimtind un stres puternic si teama atunci cand trebuie sa participe la ore.
Nu este o simpla statistica! Sunt aproape 6000 de copii si tineri pentru care scoala e sinonima cu teama! 6000 de destine care lupta cu agresiuni sau umilinte zilnice!
1 din 3 elevi din Arad a fost victima asa numitul "bullying". Tintele predilecte ale fenomenului sunt elevii "diferiti", iar aici nu vorbim doar despre apartenenta la un grup vulnerabil ci mai ales despre un aspect fizic sau un comportament diferit de al majoritatii: elevi care poarta ochelari, sunt supraponderali, se imbraca diferit, sunt mai timizi, au o performantă academica peste sau sub medie, nu se implica in activitatile in care se implica si colegii lor, etc. Trei sferturi din situatiile identificate au drept cauza astfel de factori.
Desi cercetarea are ca subiect elevii din Arad, fenomenul in sine nu se refera strict la sistemul scolar, ci la societate in ansamblul ei. Nu in scoala invata elevii sa nu ii accepte pe cei ce dintr-un motiv sau altul nu se incadreaza in anumite norme sociale, ci aceasta e o atitudine existenta si sustinuta la nivelul intregii societati. A fi 'diferit' continua sa fie o mare problema in Romania si faptul ca se poate observa cum odata cu inaintarea in varsta frecventa acestor comportamente scade e un semn ca parintii si familia, cei care modeleaza comportamentul copiilor in primii ani de viata, au un rol determinant in perpetuarea acestei situatii.
Chiar daca nu e inca finalizat, rezultatele de pana acum ale studiului nostru confirma rezultatele studiilor nationale si constata practic fie lipsa fie ineficienta masurilor de prevenire si gestionare a fenomenului de bullying. Cercetarea a avut ca subiecti peste 1100 de elevi din judet, si a fost implementata in cadrul proiectului "#allDifferent", sustinut de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+.
De aproape un an voluntarii nostri nu doar au colectat date despre fenomen, ci au si incercat combaterea lui prin activitati interactive ce au ca scop educarea tinerilor pentru ca acestia sa accepte diversitatea care ii inconjoara. Impactul acestor masuri, desi semnificativ la nivelul fiecarui colectiv cu care am lucrat, este insa limitat atat timp ca la nivelul societatii in ansamblu permitem ca cei care sunt "diferiti" de noi sa fie judecati, exclusi, umiliti si chiar agresati...